Poziom 2 WSET

Poziom 2 WSET – Level 2 Award in Wines and Spirits to ponad 24 godziny wspólnej nauki (7 spotkań, lub dwa weekendy) i ponad 50 przetestowanych win oraz dodatkowe godziny nauki własnej (zalecane 12 godzin).

Kurs pozwala czuć się swobodnie w większości sytuacji związanych z winem – w sklepie winiarskim, restauracji, w czasie rozmowy z dostawcą czy klientem.

WSET Poziom 2 systematyzuje i pogłębia wiedzę o winach i alkoholach. Kurs pomaga swobodnie rozpoznawać wina:

– na etapie czytania etykiety w sklepie/u importera, czy nazwy w menu restauracji- rozumieć konsekwencje informacji na etykiecie (co będzie oznaczał dany szczep z danego kraju, apelacji, wyprodukowany określoną metodą)

– na etapie degustacji rozumieć czy dlaczego wino nam smakuje lub nie i czy jest to typowe dla takiego wina, czy wynika z innych czynników.

Zajęcia łączą praktyczną naukę systematycznej analizy i oceny wina oraz przydatnej teorii na temat produkcji, szczepów, regionów i łączenia smaków jedzenia z winami.

Prowadzone wspólnie przez Tomasza Koleckiego (wielokrotny mistrz Polski Sommelierów) , Pawła Białeckiego (exsommelier Atelier Amaro)  i Szymona Milonasa (nauczyciel WSET) dają uzupełniające się perspektywy wiedzy i doświadczenia.

Dla kogo?
Dla ludzi z branży HoReCa, profesjonalnych sprzedawców, restauratorów, handlowców i kelnerów oraz dla pasjonatów wina, którzy chcą rozwijać swoją wiedzę o winie.

Ludziom z branży pomoże zarządzać kartą win lub sprzedawać wina, pasjonatom czuć się pewnie w większości sytuacji związanych z wybieraniem, dobieraniem i smakowaniem wina.

Program
– Szczepy i regiony winiarskie na świecie – omówienie i degustacyjna analiza kilkunastu szczepów białch i czerwonych (m.in. Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Grigio, Gewurztraminer, Semillion, Chenin Blanc, Viognier, Garganega, Torrontes, Muscat, Prosecco; Pinot Noir, Cabernet-Sauvignon i Franc, Merlot, Syrah, Grenache,  Tempranillo, Sangiovese, Malbec, Zinfandel-Primitivo)

– Czytanie etykiet i słownictwo związane z winem – różnice między francuskimi, niemieckimi, włoskimi, hiszpańskimi, nowoświatowymi

– Czynniki wpływające na jakość i cechy wina – od klimatu i gleby przez metody uprawy, fermentacji, starzenia

– Zasady dobierania win do potraw – połączenia smaków i ćwiczenia z doboru

– Podstawowe zagadnienia z zakresu mocnych alkoholi – surowce, metody produkcji, różnice w smaku

– Degustacja oraz ocena wina według systemu WSET Systematic Approach to Tasting (minimum 44, w praktyce ponad 50 win)

Egzamin testowy – 50 pytań wielokrotnego wyboru (wymagany bierny angielski).

Sylabus kursu można pobrać tutaj.

Jeśli chcesz zobaczyć jak wyglądają przykładowe pytania na egzaminie WSET, spróbuj swoich sił w naszym quizie.

Quiz WSET II

Cena
1951 netto (2 400PLN brutto)  – możliwa płatność ratalna 1/3 przed kursem, 1/3 w połowie, 1/3 przed egzaminem

Terminy sesji

Edycja wieczorowa styczeń 2018
Poniedziałki
15, 22, 29 stycznia, 5 ,12, 19 , 26 lutego 2018
Egzamin 5 marca 2018.

Edycja weekendowa styczeń 2018
Piątki 19 i 26 stycznia od 18.00 do 21.30
Soboty 20 i 27 stycznia od 10.00 do 17.00
Niedziele 21 i 28 stycznia od 10.00 do 17.00
Egzamin 9 lutego 2018

Kurs obejmuje 7 spotkań po około 3.5 godziny (lub dwa weekendy) + spotkanie egzaminacyjne (około 1,5h), podręcznik z ćwiczeniami i materiały dodatkowe, degustację ponad 50 win i 6 mocnych alkoholi, egzamin.
Uczestnikom kursu na poziomie drugim zalecane jest przynajmniej 12 godzin pracy własnej w oparciu o materiały z kursu.

Istnieje możliwość indywidualnego ustalenia terminu dla grup od 10 osób.

Wszyscy uczestnicy rejestrujący się na kursy muszą mieć ukończone 18 lat.

Zapisz się na kurs