Poziom 2 WSET

Poziom 2 WSET – Level 2 Award in Wines and Spirits to ponad 20 godziny wspólnej nauki (5 spotkań, lub intenswyny weekend) i ponad 50 przetestowanych win oraz dodatkowe godziny nauki własnej (zalecane 12 godzin).

Kurs pozwala czuć się swobodnie w większości sytuacji związanych z winem – w sklepie winiarskim, restauracji, w czasie rozmowy z dostawcą czy klientem.

WSET Poziom 2 systematyzuje i pogłębia wiedzę o winach i alkoholach. Kurs pomaga swobodnie rozpoznawać wina:

– na etapie czytania etykiety w sklepie/u importera, czy nazwy w menu restauracji- rozumieć konsekwencje informacji na etykiecie (co będzie oznaczał dany szczep z danego kraju, apelacji, wyprodukowany określoną metodą)

– na etapie degustacji rozumieć czy dlaczego wino nam smakuje lub nie i czy jest to typowe dla takiego wina, czy wynika z innych czynników.

Zajęcia łączą praktyczną naukę systematycznej analizy i oceny wina oraz przydatnej teorii na temat produkcji, szczepów, regionów i łączenia smaków jedzenia z winami.

Prowadzone wspólnie przez Tomasza Koleckiego (wielokrotny mistrz Polski Sommelierów), Pawła Białeckiego (exsommelier Atelier Amaro),  Izę Kamińską (dziennikarka winiarska) i Szymona Milonasa (nauczyciel WSET) dają uzupełniające się perspektywy wiedzy i doświadczenia.

Dla kogo?
Dla ludzi z branży HoReCa, profesjonalnych sprzedawców, restauratorów, handlowców i kelnerów oraz dla pasjonatów wina, którzy chcą rozwijać swoją wiedzę o winie.

Ludziom z branży pomoże zarządzać kartą win lub sprzedawać wina, pasjonatom czuć się pewnie w większości sytuacji związanych z wybieraniem, dobieraniem i smakowaniem wina.

Program
– Szczepy i regiony winiarskie na świecie – omówienie i degustacyjna analiza kilkunastu szczepów białch i czerwonych (m.in. Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Grigio, Gewurztraminer, Semillion, Chenin Blanc, Viognier, Garganega, Torrontes, Muscat, Prosecco; Pinot Noir, Cabernet-Sauvignon i Franc, Merlot, Syrah, Grenache,  Tempranillo, Sangiovese, Malbec, Zinfandel-Primitivo)

– Czytanie etykiet i słownictwo związane z winem – różnice między francuskimi, niemieckimi, włoskimi, hiszpańskimi, nowoświatowymi

– Czynniki wpływające na jakość i cechy wina – od klimatu i gleby przez metody uprawy, fermentacji, starzenia

– Zasady dobierania win do potraw – połączenia smaków i ćwiczenia z doboru

– Degustacja oraz ocena wina według systemu WSET Systematic Approach to Tasting (minimum 44, w praktyce ponad 50 win)

Egzamin testowy – 50 pytań wielokrotnego wyboru (wymagany bierny angielski).

Sylabus kursu można pobrać tutaj.

Jeśli chcesz zobaczyć jak wyglądają przykładowe pytania na egzaminie WSET, spróbuj swoich sił w naszym quizie.

Quiz WSET II

Cena
1951 netto (2 400PLN brutto)  – możliwa płatność ratalna 1/3 przed kursem, 1/3 w połowie, 1/3 przed egzaminem

Terminy sesji

Warszawa  - Listopad - edycja wieczorowa
12, 19, 26 listopada, 3 i 10 grudnia 2019 od 17.30 do 21.30
Egzamin 20 grudnia od 18.00 do 19.30.
Miejsce zajęć - Hotel Bristol, Luxury Collection, ul.Krakowskie Przedmiescie 42/44,00-325 Warszawa

GDAŃSK -Listopad - edycja weekendowa
15-16-17 listopada, piątek od 17.30 do 21.30, sobota i niedziela do 10.00  do 18.00
Egzamin 29 Listopada o 18.00 do 19.30.
Miejsce zajęć - Wine Bar Probiernia, Wielka Zbrojownia, róg Tkackiej i Piwnej, Gdańsk

Warszawa - Grudzień - edycja weekendowa
13,14, 15 grudnia, piątek 17.30 - 21.30, sobota-niedziela 9.00 - 18.00, lunch 13.00-14.00
Egzamin 20 grudnia o 18.00 do 19.30.
Miejsce zajęć - Hotel Bristol, Luxury Collection, ul.Krakowskie Przedmiescie 42/44,00-325 Warszawa

WROCŁAW - Styczeń 2020 - edycja weekendowa
17,18, 19 stycznia, piątek 17.30 - 21.30, sobota-niedziela 9.00 - 18.00, lunch 13.00-14.00
Egzamin 31 stycznia o 18.00 do 19.30. Miejsce Hotel Puro Wrocław, ul. Pawła Włodkowica 6, 50-072 Wroclaw

Kurs obejmuje 5 spotkań po około 4 godziny (lub  weekendowo) + spotkanie egzaminacyjne (około 1,5h), podręcznik z ćwiczeniami i materiały dodatkowe, degustację ponad 50 win, egzamin.
Uczestnikom kursu na poziomie drugim zalecane jest przynajmniej 12 godzin pracy własnej w oparciu o materiały z kursu.

Istnieje możliwość indywidualnego ustalenia terminu dla grup od 12 osób.

Wszyscy uczestnicy rejestrujący się na kursy muszą mieć ukończone 18 lat.

Zapisz się na kurs