Poziom 2 WSET

Poziom 2 WSET – Level 2 Award in Wines and Spirits to ponad 24 godziny wspólnej nauki (7 spotkań, lub dwa weekendy) i ponad 50 przetestowanych win oraz dodatkowe godziny nauki własnej (zalecane 12 godzin).

Kurs pozwala czuć się swobodnie w większości sytuacji związanych z winem – w sklepie winiarskim, restauracji, w czasie rozmowy z dostawcą czy klientem.

WSET Poziom 2 systematyzuje i pogłębia wiedzę o winach i alkoholach. Kurs pomaga swobodnie rozpoznawać wina:

– na etapie czytania etykiety w sklepie/u importera, czy nazwy w menu restauracji- rozumieć konsekwencje informacji na etykiecie (co będzie oznaczał dany szczep z danego kraju, apelacji, wyprodukowany określoną metodą)

– na etapie degustacji rozumieć czy dlaczego wino nam smakuje lub nie i czy jest to typowe dla takiego wina, czy wynika z innych czynników.

Zajęcia łączą praktyczną naukę systematycznej analizy i oceny wina oraz przydatnej teorii na temat produkcji, szczepów, regionów i łączenia smaków jedzenia z winami.

Prowadzone wspólnie przez Tomasza Koleckiego (wielokrotny mistrz Polski Sommelierów) , Pawła Białeckiego (exsommelier Atelier Amaro)  i Szymona Milonasa (nauczyciel WSET) dają uzupełniające się perspektywy wiedzy i doświadczenia.

Dla kogo?
Dla ludzi z branży HoReCa, profesjonalnych sprzedawców, restauratorów, handlowców i kelnerów oraz dla pasjonatów wina, którzy chcą rozwijać swoją wiedzę o winie.

Ludziom z branży pomoże zarządzać kartą win lub sprzedawać wina, pasjonatom czuć się pewnie w większości sytuacji związanych z wybieraniem, dobieraniem i smakowaniem wina.

Program
– Szczepy i regiony winiarskie na świecie – omówienie i degustacyjna analiza kilkunastu szczepów białch i czerwonych (m.in. Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Grigio, Gewurztraminer, Semillion, Chenin Blanc, Viognier, Garganega, Torrontes, Muscat, Prosecco; Pinot Noir, Cabernet-Sauvignon i Franc, Merlot, Syrah, Grenache,  Tempranillo, Sangiovese, Malbec, Zinfandel-Primitivo)

– Czytanie etykiet i słownictwo związane z winem – różnice między francuskimi, niemieckimi, włoskimi, hiszpańskimi, nowoświatowymi

– Czynniki wpływające na jakość i cechy wina – od klimatu i gleby przez metody uprawy, fermentacji, starzenia

– Zasady dobierania win do potraw – połączenia smaków i ćwiczenia z doboru

– Podstawowe zagadnienia z zakresu mocnych alkoholi – surowce, metody produkcji, różnice w smaku

– Degustacja oraz ocena wina według systemu WSET Systematic Approach to Tasting (minimum 44, w praktyce ponad 50 win)

Egzamin testowy – 50 pytań wielokrotnego wyboru (wymagany bierny angielski).

Sylabus kursu można pobrać tutaj.

Jeśli chcesz zobaczyć jak wyglądają przykładowe pytania na egzaminie WSET, spróbuj swoich sił w naszym quizie.

Quiz WSET II

Cena
1951 netto (2 400PLN brutto)  – możliwa płatność ratalna 1/3 przed kursem, 1/3 w połowie, 1/3 przed egzaminem

Terminy sesji

Wrzesień - edycja wieczorowa
4, 11, 18, 25 września, 2, 9, 16 października 2019 od 18.00 do 21.30
Egzamin 25 października od 18.00 do 19.30.
Miejsce zajęć - Hotel Bristol, Luxury Collection, ul.Krakowskie Przedmieście 42/44,00-325 Warszawa

Październik - edycja weekendowa
5-6 października, 10.00 - 18.00
12-13 października 10.00-18.00 (niedziela do 13.30)
Egzamin 25 października o 18.00 do 19.30.
Miejsce zajęć - Hotel Bristol, Luxury Collection, ul.Krakowskie Przedmiescie 42/44,00-325 Warszawa

Listopad - edycja wieczorowa
5, 12, 19, 26 listopada, 3, 10, 17 grudnia 2019 od 18.00 do 21.30
Egzamin 20 grudnia od 18.00 do 19.30.
Miejsce zajęć - Hotel Bristol, Luxury Collection, ul.Krakowskie Przedmiescie 42/44,00-325 Warszawa

Grudzień - edycja weekendowa
7-8 grudnia, 10.00 - 18.00
14-15 grudnia 10.00-18.00 (niedziela do 13.30)
Egzamin 20 grudnia o 18.00 do 19.30.
Miejsce zajęć - Hotel Bristol, Luxury Collection, ul.Krakowskie Przedmiescie 42/44,00-325 Warszawa

Kurs obejmuje 7 spotkań po około 3.5 godziny (lub dwa weekendy) + spotkanie egzaminacyjne (około 1,5h), podręcznik z ćwiczeniami i materiały dodatkowe, degustację ponad 50 win i 6 mocnych alkoholi, egzamin.
Uczestnikom kursu na poziomie drugim zalecane jest przynajmniej 12 godzin pracy własnej w oparciu o materiały z kursu.

Istnieje możliwość indywidualnego ustalenia terminu dla grup od 10 osób.

Wszyscy uczestnicy rejestrujący się na kursy muszą mieć ukończone 18 lat.

Zapisz się na kurs