Beaujolais est arrive!

Tytułowe hasło nie oznacza wyłącznie święta beaujolais nouveau – najmłodszego wina Francji często o dyskusyjnej jakości, zalewającego Europę każdego roku w trzeci czwartek listopada. Odnosi się również do całego regionu, którego świetnej jakości wina, od dłuższego czasu konsekwentnie wypracowują sobie miejsce na winiarskich salonach i w kartach win najlepszych restauracji na świecie. Wtórują temu procesowi sommelierzy na degustacjach i eksperci sędziujący w konkursach winiarskich. Dlaczego warto poznać lepiej Beaujolais i wyjść z szuflady z etykietką nouveau?

Pod względem uprawianych odmian Beaujolais to region monokulturowy. Uprawia się tutaj Gamay Noir á Jus Blanc (98%) i odrobinę Chardonnay (2%). Na pierwszy rzut oka wydaje się być monotematycznie, wręcz nudno, ale nie oceniajmy książki po okładce. W Beaujolais dywersyfikacja i zróżnicowanie nie dzieje się na powierzchni winnic lecz pod ziemią. Badania geologiczne wykazały, że w regionie występuje ponad 300 różnych wariacji gleby od gliniano-wapiennej przypominającej tą z Burgundii po specyficzne dla regionu mieszanki skaleni, miki i kwarcu znane jako arène i gorrhe czy bardzo charakterystyczną pierres dorees czyli żółty wapień. Z tego względu w 2018 roku Beaujolais stało się Geo Parkiem UNESCO.
 
Jeśli dołożymy do tego specyficzne dla regionu metody winifikacji – poza znaną wszystkim fermentacją alkoholową – czyli macerację karboniczną i półkarboniczną, dużą rozpiętość w wieku krzewów i 10 osobnych apelacji cru to otrzymujemy obraz regionu, który proponuje nam dogłębne poznanie odmiany Gamay i tego jak reaguje ona na terroir różnych siedlisk, metodami produkcji oraz różnymi podejściami do uprawy. Nie bez znaczenie bowiem jest fakt, że Beaujolais – szczególnie północna jego część – jest nastawione na zrównoważoną uprawę, której certyfikację pod nazwą Terra Vitis zapoczątkowali właśnie growerzy z Beaujolais. Dzisiaj wiele winnic idzie krok dalej uprawiając i produkując w zgodzie z założeniami biodynamiki.
 
W regionie produkuje się najróżniejsze style wina od niewielkich ilości musujących crémant i spokojnych win białych przez rosé po liczne i zróżnicowane wina czerwone. Nastawienie jakościowych producentów regionu w najlepszych apelacjach jest terroirowe oznacza to, że nacisk kładą oni na pokazanie wyjątkowych cech swojej działki i siedliska oraz geologicznej unikatowości miejsca nasadzeń.
 
 

Pozostaje pytanie zasadnicze: jaki smak ma beaujolais?
 
O tym będziecie mogli się przekonać na spotkaniu z Florence, właścicielką i winemakerką winnicy Le Crêt de Bine. Na spotkaniach z branżą HoReCa zdegustujemy 8 różnych win w tym rzadko spotykane białe Beaujolais oraz selekcję win czerwonych z różnych działek a także specjalne cuvée.

Autorem tekstu jest Krystian Blejder.

Certyfikowany nauczyciel WSET. Doświadczony sommelier i manager sprzedaży wina. Odpowiadał za szkolenia zespołów kelnerskich i sprzedażowych. Przeprowadził dziesiątki kolacji degustacyjnych oraz autorskich warsztatów. Pasjonat i ekspert win francuskich.

Email  [email protected]
Telefon  +48 534 283 588
Scroll to Top