Wybierając się z Naszego kraju w kierunku Italii nie w sposób pominąć jeden z najstarszych regionów winiarskich na starym kontynencie jakim jest Carnuntum. Wciśnięty między dwie naddunajskie stolice Wiedeń i Bratysławę oferuje idealne warunki do uprawy winorośli dzięki ciężkim glebom gliniastym, lessowym oraz wapiennym. Przyczynia się do tego wietrzny i łagodny panoński klimat, sprawiający, że autochtoniczne czerwone grona Zweigelt czy Blaufränkisch osiągają niesamowite efekty w postaci eleganckich i finezyjnych win. Dunaj i Jezioro Nezyderskie regulują tutaj temperatury w upalne lato i mroźne zimy, tworząc niepowtarzalny mikroklimat.
Wykorzystali to lokalni winiarze a między innymi Birgit Wiederstein, winiarka z krwi i kości zamieszkująca malutką wioskę Göttlesbrunn. Wraz z Mamą i swoimi dziećmi tworzą niepowtarzalne trunki, Mama Greta destyluje! Początki winiarni sięgają 1876 roku, a sama Birgit pierwszy swój bieg z własnym winem rozpoczęła w 1998 roku. Natura dla niej to zamknięty system, stąd całe 8ha uprawia biodynamicznie. Z każdym rocznikiem próbuje zrozumieć filozofię i moc winorośli. Lubi wszystko, co wiąże się z produkcją wina, poczynając od pogawędek w trakcie zbiorów, przez selekcję winogron i pracę w piwnicy, po degustację i poznawanie produktu końcowego. Jedyne czego nie lubi to jazda traktorem, ale i tak to robi.


Autorem tekstu jest Michał Kruzel.
Absolwent kursów WSET i studiów enologicznych. Pasjonat wina (w szczególności tego z dawnego Cesarstwa Austrowęgierskiego). Od 15 lat realizujący się w obsłudze klienta na najwyższym poziomie. Posiada szerokie doświadczenie w prowadzeniu szkoleń i degustacji.
[email protected]
+48 575 755 736